Център за лазерна епилация VersusКакво трябва да знаете за лазерната епилация

В последните 10 години лазерната епилация започва да набира все по-голяма популярност и привърженици. И това не е случайно! Високите технологии вече ни позволяват да загърбим отдавна остарелите и неприятни на всички ни болезнени и за кратък период ефективни процедури за обезкосмяване.

При бръснене ефектът е в рамките на 1-2 дни, а при кола маска – 2-3 седмици, след което отново следва болезнената процедура по отстраняване на космите, а да не забравяме и периода на дискомфорт, който е необходим, за да пораснат до необходимата дължина.

 

Предимства на лазерната епилация

 

–       Може да бъде правена по всяко време на годината;

–       Подходяща е за прилагане върху пациенти с кожа от I-IV фототип (V- мулати, VI- чернокожи);

–       НОВО: Центърът има чисто нов лазер за епилация на кожа от I-VI фототип;

–       Наблюдаваният ефект е с най-дълъг срок в сравнение с всички познати ни методи;

–       Не води до раздразнения на кожата.

 

Безопасност

 

Медицинска апаратура, която използваме в Център за лазерна епилация Versus е одобрена от FDA (Food drug administration) – USA и от MDD (Medical Device Derective) – EU, като безопасна система за трайно обезкосмяване.

 

Брой процедури

 

За да предложим успешна лазерна епилация на нашите клиенти, трябва да бъдат направени серия от процедури през интервал, определен от нашите лекари, който е индивидуален за всеки пациент (препоръчително е в рамките на минимум 45-50 дни за лице и 60-70 дни за тяло). Важно е да се знае, че лицето се повлиява по-трудно от тялото и броят на процедурите може да е малко по-голям. В редки случаи, за достигане на оптимален ефект, е необходимо провеждане на допълнителни процедури.

Броят на процедурите зависи:

–       от това, дали космите са по-светли или по-тъмни

–       дали окосмяването е от хормонален тип

–       ако има свръхокосмяване, предизвикано по генетичен път

–       от предишен или настоящ прием на медикаменти, повлияли върху окосмяването.

 

Очаквани резултати от лазерната епилация

 

Освен използването на безупречно поддържана и качествена медицинска апаратура и квалифицирани и обучени за работа с нея лекари, отличните резултати от качествената лазерна епилация зависят и от фактори, като: възраст, цвят и плътност на косъма, цвят на кожата, хормонален баланс, прием на медикаменти (употреба на стероиди и хормонални лекарства) и др.

Тези фактори оказват определящо влияние върху броя на процедурите в основен курс, които в най-честите случаи трябва да се извършват през интервал от 7-10 седмици, в зависимост от зоната (за зона крака този интервал е дори 75-90 дни). Това се прави и с цел да бъдат обхванати всички косми, които са във фаза на активен разтеж. Във времето между процедурите, ако се появят косъмчета, които са ви неприятни, можете да ги отстраните с крем депилатоар или самобръсначка (за зони на лицето при жени – с ножичка или дамски тример за лице), тъй като отскубването и премахването им с корен би опорочило следващата процедура.

Тук е мястото да споменем за нелоялната конкуренция и в този бранш и подвеждащите реклами за лазерната и фотоепилацията, които объркват хората и ги оставят с много грешни впечатления и очаквания, от които се срива реномето на самия метод!

Лазерната и фотоепилацията си приличат по това, че работят със светлина. Но нито един от двата метода НЕ дава:

– 100 % безболезненост при извършване на процедурите. Едни хора имат висок, други нисък праг на болката, както има от значение и зоната, която се третира;

– доказано и при всички пациенти 100 % премахване на окосмяването в дадената зона (хората достигнали 100% редуциране на окосмяването са едва 2-3 % );

– премахване на окосмяването в дадената зона ЗАВИНАГИ;

Вие сами, по логичен път, можете да достигнете до този извод, като се замислите за новите косми, които заменят след няколко години живот старите косми. Разбира се, те са много малко всяка година и поради тази причина се правят  само поддържащи процедури, за да остане процента на редуциране висок, а Вие-доволни!

Общото и при лазерната и при фотоепилацията е, че трябва да се пази зоната от придобиване на изкуствен или естествен тен. Колкото по-силен е тенът, толкова по-голям е рискът от изгаряне на кожата! Забранено е използването на солариум поне 5 седмици преди процедурата и 2 седмици след нея. След използване на автобронзант и/или спрей тен е необходимо той да е напълно премахнат от кожата, за да бъде извършена лазерната епилация.

Защо трябва да НЕ се излагате на слънце или солариум, ако искате да получите завидни резултати от лазерната епилация?

Добре е да избягвате директната слънчева светлина и солариум, тъй като по-тъмната кожа, в следствие на печене, съдържа повече пигмент в себе си и тя много лесно поглъща енергията на лъчите, създавани от лазера. Така може да се получат нежелани последствия за кожата Ви. Това важи не само за лазера, с който ние работим, но и за всеки друг лазер! С особена сила това важи за фотоепилацията, защото повечето фотоепилиращи козметични апарати нямат защита срещу загряване на кожата, както и различната форма на импулса, с която работят! Затова, ако правите фотоепилация е задължително да се пазите от продължително излагане на слънце около 14 дни непосредствено преди и поне 30 дни след епилация! От друга страна, при излагане на слънце косъмът изсветлява и става много по-трудно нагряването му, на какъвто принцип работят всички тези машини. От една страна трябва да се внимава с кожата, от друга тази намалена енергия не би била достатъчна за унищожаването на фоликула. Това може да доведе до увеличаване броя на процедурите и намаляване на продължителността на епилацията във времето!

Странични дълготрайни ефекти

Такива не са регистрирани. Знак за ефективността е лекото зачервяване на третираната зона, което най-често изчезва за интервал от няколко минути до 1-2 часа след епилацията. В рядки случаи и малко повече.

 

Подготовка за лазерна епилация

 

Преди лазерна епилация

 

Вечерта преди епилацията е необходимо зоната, която ще бъде третирана, да се депилира от клиента (чрез бръснене или крем депилатоар). Препоръчитено е при бръсненето да се използва нова самобръсначка и гел/пяна за бръснене, за да се избегне нараняването на повърхностния слой на кожата.

Ако окосмяването е премахвано с корен (използвани са кола маска, епилатор, пинсета, фото- или лазерна епилация) е необходимо да се изчакат поне 30 дни преди да започнете лазерната епилация (за зони крака, подбедрици и бедра този период е 40-45 дни). През този период, космите в зоната могат да бъдат премахвани с бръснене и депилиращ крем за зони на тялото и с ножичка и дамски тример за зони на лицето при дамите.

В случай, че са приемани медикаменти или добавки, които повишават фоточувствителността на кожата, е необходимо да са минали 7 дни от последния прием до процедурата лазерна епилация.

 

По време на процедурата

 

Усещането за дискомфорт по време на процедура (ако има такова на определени зони) при нас е намалено до минимум, поради специфичната форма на импулса на александритните лазери, които използваме. В допълнение към комфорта, по време на епилацията използваме апарат със студен въздух (Zimmer Cryo 6), който предпазва кожата от ненужно загряване и същевременно отнема усещането за болка.

За разлика от фотоепилацията и повечето диодни лазери, ние не използваме контактен гел, който да ни бави в нанасянето, почистването му и лепненето след епилация.

 

След лазерна епилация

 

Препоръчваме използването на слънцезащитен крем върху вече третираните места в продължение на поне 2 седмици преди и след епилацията, ако зоните се излагат на директна слънчева светлина (независимо от сезона). Ако процедурите се извършват през летният сезон или слънцето е силно, е задължително нанасянето на слънцезащитна козметика с 50+SPF за лицето и за тялото през целия сезон. Слънцезащитата следва да се подновява на всеки 2 часа.

Космите в епилираната зона започват да падат най-рано от 12-тия ден след процедурата (зависи от бързината на растеж на косъма на човека и от спецификите на самата зона).

След лазерна епилация човек няма усещането, че преди малко му е правена лазерна епилация и може спокойно да се върне към ежедневните си занимания необезпокояван.