Какво трябва да знаете за лазерна епилация

В последните 10 години лазерната епилация започва да набира все по-голяма популярност и привърженици. И това не е случайно! Високите технологии вече ни позволяват да загърбим отдавна остарелите и неприятни на всички ни болезнени и за кратък период ефективни процедури за обезкосмяване.

При бръснене ефектът е в рамките на 1-2 дни, а при кола маска – 2-3 седмици, след което отново следва болезнената процедура по отстраняване на космите, а да не забравяме и периода на дискомфорт, който е необходим, за да пораснат до необходимата дължина.

 

ПРЕДИМСТВА НА ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ

 • Може да бъде правена по всяко време на годината;
 • Подходяща е за прилагане върху пациенти с кожа от I-IV фототип (V- мулати, VI- чернокожи);
 • Наблюдаваният ефект е с най-дълъг срок в сравнение с всички познати ни методи;
 • Не води до раздразнения на кожата.

 

БЕЗОПАСНОСТ

Нашата медицинска апаратура е одобрена от FDA (Food drug administration) – USA и от MDD (Medical Device Derective) – EU, като безопасна система за трайно обезкосмяване.

 

БРОЙ ПРОЦЕДУРИ

За да предложим успешна епилация на нашите клиенти, трябва да бъдат направени серия от процедури през интервал, определен от нашите специалисти. Броят на процедурите е свързан с индивидуалният растеж на космите при всеки човек u няма как да прогнозираме точният им брой при всеки.

Броят на процедурите е свързан с индивидуалният растеж на космите при всеки човек. Оюпределящо за ефекта е влиянието на редица фактори, някои от които са:

 • Хормонален баланс – приналичие на дисбаланс е задължително провеждането на хормонално лечение, за да могат да се постигнат оптимални резултати с епилацията;
 • Цвят и структура на окосмяването;
 • Тен на кожата;
 • Прием на медикаменти – някои добавки и медикаменти провокират и стимулират космения растеж;
 • Генетична предразположеност – ако има свръхокосмяване, предизвикано по генетичен път;
 • Спазване назададените от специалистите интервали между процедурите. Ако интервалите са по-дълги от препоръчаните, се пропуска унищожаването на косми в активната им фаза на растеж и това е причина за нуждата от повече на брой процедури в основен курс. 

 

ИНТЕРВАЛ МЕЖДУ ПРОЦЕДУРИТЕ

В Лазерен център Versus основният курс от процедури лазерна епилация на зони на: 

 • Тялото е средно 6-10 през интервал 60-70 дни в началото и 75-90 дни след около 4 процедури. 
 • Лицето е средно 10-12 на брой, през интервал от 50-60 дни в началото и 70-80 дни след около 5 процедури. 

* За зони Подбедрици/Бедра/Цели крака растежът на косми между процедурите е по-бавен и интервалът е 75-100 дни още в началото на курса от процедури.

Важно е да се знае, че лицето се повлиява по-трудно от тялото и поради тази причина, броят на процедурите е малко по-голям. В редки случаи, за достигане на оптимален ефект, е необходимо провеждане на допълнителни процедури.

Извършването на серия от процедури през определени интервали се прави с цел да бъдат обхванати всички косми, които са във фаза на активен разтеж. Във времето между процедурите, ако се появят косъмчета, които са ви неприятни, можете да ги отстраните със самобръсначка за зони на тялото и с ножичка или тример за зони на лицето, тъй като отскубването им би опорочило следващата процедура.

 

РЕЗУЛТАТИ СЛЕД ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ

Освен използването на безупречно поддържана и качествена медицинска апаратура и квалифицирани и обучени за работа с нея лекари и други медицински специалисти, отличните резултати от качествената епилация зависят и от фактори, като: възраст, цвят и плътност на косъма, цвят на кожата, хормонален баланс, прием на медикаменти (употреба на стероиди и хормонални лекарства) и др.

За много добър ефект от лазерната епилация, се счита редуциране на около 80-85% от окосмяването, а за отличен – около 90-95%* (за постигането на тези резултати, обикновено се налагат повече на брой процедури).

Тук е мястото да споменем за нелоялната конкуренция и в този бранш и подвеждащите реклами за лазерната и фотоепилацията, които объркват хората и ги оставят с много грешни впечатления и очаквания от които се срива реномето на самия метод!

 

Лазерната и фотоепилацията си приличат по това, че работят със светлина. Но нито един от двата метода НЕ дава:

 • 100 % безболезненост при извършване на процедурите. Едни хора имат висок, други нисък праг на болката, както има значение и зоната, която се третира;
 • доказано и при всички пациенти 100 % премахване на окосмяването в дадената зона (хората достигнали 100% редуциране на окосмяването са едва 2-3 %);
 • премахване на окосмяването в дадената зона ЗАВИНАГИ.

Вие сами по логичен път можете да достигнете до този извод, като се замислите за новите косми, които заменят след няколко години живот старите косми. Разбира се, те са много малко всяка година и поради тази причина се правят само поддържащи процедури, за да остане процента на редуциране висок, а Вие-доволни!

Общото и при лазерната и при фотоепилацията е, че трябва да се пази зоната от придобиване на тен (слънчев, от солариум, автобронзанти или спрейтен). Колкото по-голям е тенът, толкова по-голям е рискът от изгаряне на кожата!

Защо трябва да НЕ се излагате на слънце или солариум, ако искате да получите завидни резултати от лазерната епилация?

Добре е да избягвате директната слънчева светлина и солариум, тъй като по-тъмната кожа, в следствие на печене, съдържа повече пигмент в себе си и тя поглъща енергията на лъчите, създавани от лазера, много лесно. Така може да се получат нежелани последствия за кожата Ви. Това важи не само за лазера, с който ние работим, но и за всеки друг лазер! С особена сила това важи за фотоепилацията, защото повечето фотоепилиращи козметични апарати нямат защита срещу загряване на кожата, както и различната форма на импулса, с която работят! От друга страна, при излагане на слънце косъмът изсветлява и става много по-трудно нагряването му, на какъвто принцип работят всички тези машини. От една страна трябва да се внимава с кожата, от друга тази намалена енергия не би била достатъчна за унищожаването на фоликула. Това може да доведе до увеличаване броя на процедурите и намаляване на продължителността на ефекта от епилацията във времето!

 

ПОДГОТОВКА ЗА ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ

 • Ако е правена кола маска, ползван е епилатор (друг метод за премахване с корен) е необходимо да се изчакат поне 5-6 седмици преди да започнете лазерната епилация.
 • Подготовка на зоните – Вечерта преди епилацията е необходимо зоната, която ще бъде третирана, да се депилира (чрез бръснене за зони на лицето или ножичка/дамски тример за зони на лице при жени). Бръсненето се извършва задължително с гел или пяна за бръснене. Не препоръчваме използването на крем депилатоар.

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОЦЕДУРА

 • Абсолютни – Неоплазми, Епилепсия, Лупус, Витилиго, след химио– и лъче-терапия, други заболявания и състояния.
 • Кожата в зоната, която ще бъде епилирана, не трябва да е раздразнена, разранена, изсушена или белеща се.
 • Тенът на кожата трябва да е естественият или възможно най-близкия до него.
 • Ако има възпалителен процес в зоната, която ще бъде епилирана или в непосредствена близост до нея (херпес, алергична реакция, обрив, акне, ранички и др.) не се извършва процедура.
 • Върху татуировки, пигментации и бенки не се работи.

 

7 дни преди епилация не трябва да:

 • са приемани медикаменти и добавки, които повишават светлочувствителността на кожата в последните 7-10 дни: 

             – съдържащи витамини А и Е, Рибено масло, Омега-3, Геритамин, Герикапс, Биозин, Вечерна иглика, бирена мая, Жълт кантарион и други;

             – някои антибиотици – Бисептол, Доксициклин, Азитромицин, Ципрофлоксацин, Тетрациклин, Левоксациклин, Зовиракс, Ацикловир (Зовиракс), Кларитромицин, Таваник, Азакс, Сумамет и други.

В “Нежелани реакции” в листовката на всеки медикамент има описание дали той предизвиква светлочувствителност на кожата (реакция към слънчева светлина). 

*Роакутан (Изотретиноин) е медикамент, който не трябва да бъде приеман поне 6 месеца преди лазерна процедура.

 • е използвана козметика, съдържаща Ретинол, витамини А и Е (в това число и натурални масла – кокосово, арганово, какаово, бадемово и др.), в зоната/зоните, които ще бъдат епилирани поне 7 дни преди процедурата.

 

15-20 дни преди епилация не трябва да:

 • се извършва пилинг/дермабразио в зоната, която ще бъде епилирана.
 • са използвани избелващи и излющващи кожата козметични продукти.
 • са поставяни филъри.

 

ПО ВРЕМЕ НА ПРОЦЕДУРИТЕ

Усещането за дискомфорт по време на процедура (ако има такова на определени зони) при нас е намалено до минимум, поради специфичната форма на импулса на александритния лазер. В допълнение към комфорта по време на епилацията използваме апарат със студен въздух (Zimmer Cryo 6), който предпазва кожата от ненужно загряване и същевременно отнема усещането за болка.

 

СЛЕД ЕПИЛАЦИЯ

Препоръчваме използването на слънцезащитна козметика с 50+SPF, в случай че третираната зона е изложена на слънце.

Космите започват да падат най-рано от 10-тия ден нататък (зависи от бързината на растеж на косъма на човека).

След епилация човек може спокойно да се върне към ежедневните си занимания необезпокояван.

 

Странични дълготрайни ефекти

Такива не са регистрирани. Знак за ефективността е временна еритема (лекото зачервяване) и перифоликуларна едема на третираната зона, което най-често изчезва за интервал от няколко минути до няколко часа след епилацията. В рядки случаи и малко повече.