Разликите са няколко (в зависимост от модела и начина им на работа):

– При фотоепилацията се нанася охлаждащ контактен гел, който трябва след това да се мие, докато при най-добрите лазери има системи със студен въздух. При тях струята охлажда и по този начин предпазва епидермиса на кожата и същевременно притъпява усещането от епилацията.

– Фотоепилацията най-често се прави в козметични салони за красота от козметички. Редки са случаите, когато болници и клиники имат фотоепилиращи машини. Лазерите от своя страна  се управляват единствено от лекари!

– Фотото, което се купува в България най-често е много евтино, това означава, че няма достатъчно мощност, за да увреди трайно космения фоликул и да доведе до търсения резултат!

– Трябва да разчитате на културата за хигиена на салоните, където се прави фотоепилация. Например накрайникът, поставян при епилация на горната ви устна, преди това може да е бил използван за епилация на бикини зона на друг клиент.

– Бързина – тя е от съществено значение, особено за големи зони като крака, гърди, гръб, ръце. Скъпите лазери поддържат спокойно скорост от 2 до 5 Hz, а фотото – 1HZ средно.

– Болка – поради недоброто охлаждане и пълния спектър от дължини на вълните при фотото, се оказва негативно влияние на кожа, хемоглобин, кръвоносни съдове и т.н. След използването на александритния лазер не се наблюдават подобни странични ефекти. Влияе се само на космите, оттам идва и чувствително по-ниското усещане за дискомфорт.